Da Hong Pao wulong tea

2017.11.01. 16:38

A 大红袍 (Dà Hóng Páo) wulong tea, Kína, Fujian tartomány észak-északnyugati részéről, a tartomány határához közeli 武夷山 (Wǔyíshān) város nevét viselő Wuyi hegy sziklás vidékéről származik. Ebben a bejegyzésben Da Hong Pao névvel fogok rá hivatkozni. Nemcsak Kína egyik híres teája, a teák királya világszerte is jól ismert.

Oolong / 乌龙 (wū lóng) / 青 (qīng)

Mindhárom megnevezés ugyanazt az oxidáció foka szerint a zöld és fekete teák között elhelyezkedő félig, közepesen oxidált teák kategóriáját jelenti (az enyhén oxidált fehér, sárga teákat nem ideértve). A kategória hivatalos kínai neve 乌龙 (wū lóng), teaszabványokban is ezt használják, jelentése fekete sárkány. A 乌龙 teák megnevezésére használják a kínaiak a 青 (qīng)-et is. Az angolban inkább az oolong ismert, de a bejegyzéseimben a pinyin átírást veszem alapul, ezért én a tónusjelek nélkül, wulong használatánál maradok.

Sziklateák

A wulong teákon belül a Da Hong Pao a 武夷岩茶 (Wǔyí Yán Chá), a Wuyi sziklateák további kategóriájába sorolható. A Da Hong Pao eredetileg a Wuyi hegy meredek kőfalai, sziklaszirtjei közt növekedő négy (vagy öt, ha idevesszük a 半天腰 (Bàn Tiān Yāo)-t is) híresebb teabokor egyike. A négy neves sziklatea bokor a 大红袍 (Dà Hóng Páo), a 白鸡冠 (Bái Jīguān), a 铁罗汉 (Tiě Luóhàn) és a 水金龟 (Shuǐ Jīnguī).

További ismertebb Wuyi sziklateák pl. 肉桂 (Ròu Guì), 奇兰 (Qí Lán), 水仙 (Shuǐxiān). A Wuyishan város önkormányzata 2006-ban szakértők bevonásával elkészített egy felmérést a Wuyi sziklateák fajtáinak azonosítására. A 武夷岩茶名丛录 (wǔyí yánchá míngcóng lù) c. elemzés végül 70 féle neves szikla teafajtát különböztetett meg. Ezek közül ezen az oldalon röviden 68-at mutatnak be.

Száraz levél

A sanghaji Da Ning nemzetközi teavárosban (上海大宁国际茶城) vásárolt Da Hong Pao szép, teljes, egész levelekből áll, erőteljes aromát áraszt. Az elkészítéskor 5-8 g levelet használtam kb. 2,5-3 dl vízhez.

Felöntés

Wulong teák felöntéséhez 100 °C-os víz ajánlott. Többszöri felöntés után (3-4) is még ízletes levest ad.

Végezetül egy link a Da Hong Pao tea kungfu módon való elkészítéséről.