Da Yi 7542 zöld puer tea

2018.03.05. 19:22

A 大益 (Dà Yì), Taetea csoport a puer tea piacán kulcsfontosságú, stratégiai jelentőségű vállalat. Alább a 7542-es számozású zöld/生 (shēng) puer teájukról írok egy kicsit, amely a cég legnagyobb mennyiségben gyártott zöld puerje. A teapiacon azzal szokták dícsérni, hogy a zöld (生) puer teák minőségi értékelése során a Da Yi 7542 etalonnak, "szabványos" összehasonlítási alapnak számít.

Da Yi teakertjei, teahegyek

A cég két fő bázisa a Bada (巴达, Bādá) és a Bulang (布朗, Bùlǎng)) teahegyeken lévő összesen kb. 16 négyzetkilométernyi teaültetvénye. A Bada-hegy kb. 58 km-re nyugatra, a Bulang-hegy pedig kb. 80 km-re délre található Menghai várostól (勐海, Měnghǎi), Yunnan tartomány Xishuangbanna Dai Autonóm Régióban.

A fenti, Baidu-ról kölcsönzött, vázlatos térképen a Xishuangbanna régióban manapság jól ismert, híres teahegyek nevei láthatók feltüntetve. A térképet kiegészítettem a halványan látszódó eredeti feliratok mellett, Menghai és Jinghong városok neveivel. A Mekong-folyó Kínán belüli szakaszát Lancang-folyónak (澜沧江, Láncāng jiǎng) hívják a kínaiak.

A teahegyek tengerszintfeletti magassága, talajviszonya, helyi klímája különbözik egymástól ezért a más és más hegyekről származó teáknak is eltérő jellemzői vannak.

Most ennyit érintőlegesen a Xishuangbanna régióban található teahegyekről. Később talán szentelek majd erre külön bejegyzéseket és bővebben tárgyalom a Lancang-tól keletre fekvő hat történelmi és az újabb neves teahegyeket is.

Száraz levél

A Da Yi 7542-es teát változatos formákba préselik, a képeken egy kisebb kiszerelésű, 150 g-os lepény látható. Kissé megfogyatkozott már, 2017 őszén vettem ezt is, párban az előző alkalommal tárgyalt Da Yi 7572 sötét puerrel együtt.

A 7542-es sorszám jelentése a 7572-es sötét pueréhez hasonló. Egy 1975-ös recept alapján gyártják, viszont ezt 4-es minőségű tealevelekből (1-9 skálán), a Menghai teagyárban (2). A Da Yi 7542 zöld puer keveréktea (拼配, pīnpèi). A korong belseje vastagabb-erősebb levelekből áll, kívül fiatal, zsenge rügyekkel és levelekkel szórják meg.

Felöntés

A leves sárga-aranysárga, kicsit olajos állagú. Az íze gyümölcsös, fűszeres, édeskés, lágy. A füstös, karakteres fanyarsága bizsergető, frissítő hatású. Jólesően zsiborgatja a nyelvemet, mintha sok apró tüske szurkodna. Utóíze is kellemes, hosszan megmarad.

Türelmesen tűri a felöntéseket, fotózás után 6-szor öntöttem fel és maradt benne szufla, még másnapra is jutott belőle.