Da Yi 7572 sötét puer tea

2018.02.08. 18:13

Ennek a bejegyzésnek a témája a 大益 (Dà Yì), Taetea gyártócsoport 7572-es számozású sötét/gyorsérlelt/shu puer teája. A 70-es évek közepétől a mai napig nagy mennyiségben gyártják.

Pár szó a puer teák számozásáról

Egyes puer teák csomagolásán sorszám(ok)at is feltüntet a gyártó, amelyek a gyártási receptről, alapanyagról, gyártási helyről adnak információt.

Ennek a puer tea számozásnak a kínai neve 唛号 (mài hào), jelen esetben ez 7572.

Balról jobbra, az első két számjegy (75) a gyártási recept első használatának/megalkotásának évszámát jelenti. Az 1970-es évek elején találták fel a puer teák gyorsérlelési módszerét. Ha ennél korábbi évszámmal találkozunk, akkor az gyanús!

A következő számjegy (7) a levél méretét jelöli egy 0-tól v. 1-től 9-ig terjedő skálán. A nagyobb szám nagyobb levelet jelent. A nagyobb tealevél az eredeti alapanyagra értendő. Pl. ennél a teánál a kiázott levélből nem látszik, hogy nagy méretű lenne, cafatos. Van aki a levélméretet egyben minőséggel is azonosítja mert a kisebb levél, végül a lágy, zsenge rügy a legértékesebb általában, hatóanyag tartalmát tekintve. De ez nem egészen helyes, a nagyobb levelekből is készülhet jó tea, igen szerénytelenül a 7572-es a menghai-i gyár egy híres receptje.

Az utolsó számjegy (2) a gyárra, helyszínre utal ahol előállították a teát. Tudomásom szerint ez a négy alábbi lehet: 1 - Kunming (昆明, Kūnmíng), 2 - Menghai (勐海, Měnghǎi), 3 - Xiaguan (下关, Xiàguān) és 4 - Puer (普洱, Pǔ'ěr) Mind a négy Jünnan tartományban lévő város, tearégió, üzem neve is egyben.

A 唛号-n kívül léteznek másféle számozások is, pl. ennek a teának a dobozán is fel van még tüntve a köteg szám (批次 (pīcì)). A 1701 a 2017-es év, 01-es köteget jelöli a gyártónál. A teához értő ismerőseim azt mondták, hogy a 1701 a gyárból kijöveteli első gyártási köteget jelenti 2017-ben. Tehát arról nincs információ, hogy mikor szüretelték az alapanyagul szolgáló teát. Aztán láttam már öt számjegyből álló jelölést is zöld puer teakorongon, vagy szintén öt karakterből de T-vel kezdődőt gyorsérlelt pueren. De itt most bevezetőnek ennyi elég lesz.

Száraz levél

A puer korongok bontására nekem egyszer javasolták, hogy belülről kifelé haladjak, úgy hosszabb ideig megmarad a korong szép kerek formája. Tudományoskodva: a mélyedés felőli oldalról indulva, a mélyedés belső oldalába, laposan a korong síkjával enyhe szöget bezáró módon beszúrva a puerbontó kést vagy egyéb alkalmatos eszközt, szépen apránként lehet faragni. A képeken látható, eredetileg 150 g-os, teakorong már eléggé megfogyatkozott. A Da Yi 7572 keveréktea (拼配, pīnpèi). A korongot kívül arany-vörös, törékenyebb, szőrös rügyekkel, levelekkel szórják meg, belülre pedig robusztus tealeveleket tesznek.

Felöntés

A teakorongból lefaragok 5-8 g-ot, ezt kb.250-300 ml forró vízzel öntöm fel (ha van kedvem előtte gyorsan megmosom 1-2x). Rövid áztatási idő után leöntöm a levélről a levest és frissen fogyasztom. Első felöntésre kb. 10-20-30 másodperc áztatási idő is elég. Az első felöntésre akár hosszabb idő is szükséges mint a második-harmadik alkalommal, a száraz levél még nem itta magába a vizet, s nem adta ki az eszenciáját. Egyébként a felöntések számának növekedésével az áztatási idő is növekszik. Víz-tea aránytól is függ természetesen, de a fenti arányok mellett 4-6-szor fel tudom önteni, vagy még többször, a későbbi felöntéseknél hosszabbodó áztatási időkkel úgy hogy még ízletes levest kapok. Amikor a leves színe sötétpiros, vöröses lesz, nekem akkor a legfinomabb. Ízlés kérdése, van aki híg, van aki sűrűbb tealevest kedvel. Minden felöntést jól lecsepegtetek, hogy a levél ne tocsogjon a maradék vízben, mert akkor beleázik az anyag és a következő felöntésnél túl sok hirtelen kijön pillanatok alatt, egyrészt túl erős lesz, másrészt rövidíti a felöntések számát.

Ezt a teát jó inni! A leves selymes, lágy, édeskés, de határozottan karakteres is. 2017 októberében vásároltam a korongot, azóta a felét-kétharmadát elfogyasztottam, miközben mellette sok más fajta teát is rendszeresen iszok. Gyorsan fogy, ennél több dícséret nem kell neki.