Lu Shan Yun Wu zöld tea

2017.08.13. 12:35

A 庐山云雾 (Lú Shān Yún Wù) [Lu-hegyi {Kunyhó-hegyi} felhő és pára] tea - amelyre ebben a bejegyzésben ezentúl Lu Shan Yun Wu névvel hivatkozok - Kína, Jiangxi tartományból, Jiujiang várostól délre lévő 庐山 (Lú Shān) [Lu-hegy {Kunyhó-hegy}]-ről származik - ezentúl Lu-hegy - és egy magashegyi zöld tea. Kína tíz hagyományos nagy nevű teájának és a leghíresebb kínai zöld teák egyike. A 云雾 (yún wù) [felhő és pára] teák - ezentúl Yun Wu - a zöld teák egy típusát alkotják, amelyeknek közös jellemzője, hogy párás-felhős hegyi lejtőkön növekednek.

A Lu-hegy (forrás: baidu.cn):

A Lu-hegy is hasonló domborzati viszonyokkal rendelkezik, az erdő buja, tiszta források erednek s gyakran pára emelkedik. A magashegyi kellemesen hűvös és párás klíma illetve, hogy közvetlen napfény rövid ideig éri a teát mind befolyásoló tényezők. A levelek vastaggá válnak, sok finom, hosszú szőr nő rajtuk. Az ilyen alapanyagból készült tea sokszor felönthető lesz és érett, gazdag, édes tealevest adnak. A Lu Shan Yun Wu teát gyakran jellemzik a kínaiak a 色香幽细比兰花 (sè xiāng yōu xì bǐ lánhuā) [színe, illata kellemes s édes akár az orchideáé] metaforával. Az említett környezeti körülmények miatt a közönséges tealevélhez képest az összetevői kedvezőbbek, több alkaloidát és C-vitamint tartalmaz, következésképp az egészségre előnyös hatásai régtől fogva elismerésnek örvendenek.

A legendák szerint a Lu Shan Yun Wu tea eredetileg madár csőréből szállított magból származik, "puszta sziklák és meredek kőfalak" között nő, az embereknek hogy le tudják szedni ezt a teát, "magasodó hegyekkel és meredek gerincekkel" kell megbírkózniuk. Ahol keresniük kell csupa tüskék és tövisek között növekedik, a kezet-lábat össze-vissza szabdalja, a ruhát kiszakítja - mindezek miatt úgy is hívják, hogy 钻林茶" (zuān lín chá) [kúszni/fúrni/behatolni/áthatolni erdő tea]. A mai Lu Shan Yun Wu tea a Lu-hegy egyik elsődleges speciális helyi terméke, az emberek körében nem kis mértékben kedvelt. A Lu-hegyhez kiránduló kínai és külföldi turisták gyakran vásárolják ezt a teát, hogy rokonoknak, barátoknak ajándékozzák.

Nem a Lu Shan Yun Wu az egyetlen, más kínai tartományokban (pl. Hunan, Hubei, Jiangsu, Guizhou, Guangxi, Shaanxi, stb.) is léteznek hasonló körülmények között termesztett Yun Wu típusú teák.

Felöntés I. (üvegpohár)

Van benne hajtáscsúcs. A levelek nem szőrösek, némileg csigaformára sodrottak. Illata friss, üdítő, zöld.

Zöld teákhoz alacsonyabb hőmérsékletű, 75-85 °C-os víz ajánlott, a túl forró víztől keserű lesz. 2-3 dl vízhez 2-5 g levelet használok, változó. A zöld teákat a kínaiak gyakran hőálló üvegpohárban készítik el. Van, hogy előmelegítik a poharat - meleg vizet forgatnak meg benne - mielőtt a levelet beledobnák. Így nem olyan gyorsan veszít a felöntő víz a hőmérsékletéből. A zöld teát is néha megmossák az első felöntés előtt, de nem mindig. Amikor 1/3 részig ürül a pohár ismét felöntik meleg vízzel. Ezt párszor megismétlik, teától függ, hogy melyik mennyire bírja az áztatást. Ennél a módszernél kapóra jön egy hőfokszabályozós teavízforraló ami hosszabb időre a beállított hőmérsékleten tudja tartani a vizet.

Az íze enyhén édes sütőtökre és tengeri moszatra emlékeztet.

Felöntés II. (leszűrve)

Leszűrős módszerrel készítve.