Gu Se Sheng Xiang puer tea

2017.07.28. 14:34

A teakorong

Kína, 云南 (Yúnnán) Jünnan tartományából, a 普洱 (Pǔ'ěr) város környéki teatermelő régióból származó 古色生香 (gǔ sè shēng xiāng) fantázianevű 熟普洱 (shú pǔ'ěr) érlelt puer tea korongot fogom megkóstolni.

A csomagoláson kalligrafikus jellegű nyomtatással szereplő nagy felirat, a (古色生香 gǔ sè shēng xiāng) fantázianév valami olyasmit jelent, hogy "ó/ősi fajta élő/zöld/nyers-illatú". Kissé zavaró a hangzatos elnevezésben a nyers/zöld (生) szó, mert amúgy ez a tea a gyorsérlelt puer teák kategóriájába sorolandó.

Később talán részletesebben írok az érlelt és érleletlen (zöld/nyers) puerekről. Egyelőre röviden, a két fajta között különbség az, hogy a 生 (shēng)/nyers/zöld/érleletlen puer, hosszú évek alatti tárolás során, utóérleléssel, természetes módon éri el azt az állapotot, amit a múlt század hetvenes éveiben feltalált, mesterséges gyorsérlelési eljárással a 熟 (shú)/érlelt puer teáknál hetek alatt próbálnak elérni - elég nagy sikerrel.

A teakorong 2016-os tavaszi gyártmány. A csomagoláson szerepel még az is, hogy nagy levelű fajta teanövényből készült, továbbá az alapanyagul szolgáló szálas teát napon szárították.

A korongban a sötét levelek itt-ott vörössel tarkítottak. A csomagoláson keresztül is árad belőle a kellemes, tiszta, érett puer tea illata ami enyhén fűszeres-édeskés. Felöntések után többet lehet majd megtudni a fellazult nedves levelekből mint préselt állapotukban.

Mosás és 1. felöntés

A felöntés előtt kétszer gyorsan mosom a porciózott levelet. A mosáshoz és a felöntéshez is 100 fokos vizet használok. A tea-víz arány, ahogy a képeken látható, kb. 200 ml vízhez kb. 7-8 g levél. Lehet, hogy több a levél mint elég, talán mérni kellett volna pontosan grammra.

Kb. 40 mp áztatás után sötét színű levest kaptam. Lehet, hogy túl erősre készítettem. Majd a második lágyabb lesz.

Az első kortyból édeskés ízt érzek, enyhén karamellre emlékeztet. Kesernyés-savas jelleg hatja át, kicsit összehúzza, de nem csípi a nyelvem, inkább "szárazzá" teszi. A tapasztalatok alapján az utóíze 5-10 perc alatt tűnik el a számból.

2. felöntés

A második felöntés áztatási ideje 30-40 mp. Nem lett hígabb, de még sötétebb, sűrűbb mint előbb. A leves színe némileg opálos. Levelek közt látni, sok levélszár van. Fiatal, zsenge hajtást nem láttam, nagyon nem is kerestem. A levelek maguk pedig tépettek, cafatok, már-már törmelék, olcsó jelleg hatja át az egészet.

3. felöntés

A harmadik felöntés ideje 20-30 mp. Végre sikerült egy kicsit gyengébbre készíteni a levest, de az alapkarakteren ez nem változtat, ugyanaz enyhébb kiadásban. Utolsó adagot kiöntve a pohár alján finom üledék figyelhető meg. Torkom kissé kaparja ez a tea.

4. felöntés

30 mp körüli áztatási idővel. A leves sötét színe vörösre világosodik. Az ázott levelek közt nyomát látni annak, hogy valóban nagyobb levelű fajta teanövényből készülhetett, mivel itt ott nagyobb levélfoszlányok is kibontakoztak. A negyedik felöntésre is az alapíz megmaradt, a karamelles édeskés ízt már kevésbé érzem.

5. felöntés

Az ötödik felöntést kb. 1 percig hagytam nyugodni. Leves színe még inkább világos. Ezt a teát aztán lehet használni, nyúzni. Egy masszív teherhordó állat. Túl sok levelet raktam a gaiwan-ba ehhez a vízmennyiséghez. Vagy az áztatási időt le kellene csökkenteni - az én ízlésemhez.

6. felöntés

Miközben a 6. felöntés elkészültére várok, készítettem egy fotót ahogy a sanghaji pénzügyi központ épületei mocskos szmogköntösbe burkolódznak.

A hatodik felöntés ideje már kb. 2 perc volt. A levesnek lassan kifakul nemcsak a színe, de íze is. Minél kevésbé érezni, annál jobb. Lenne még a levelekben 1-2 felöntésre való erő, de nem folytatom tovább. Kevesebb levéllel, vagy több vízzel és rövidebb felöntési időkkel a vadsága tompulhat.

Zárszó

Aki még nem ivott érlelt puer teát, de szeretné kipróbálni, annak ajánlom. Én nem szeretem a karamellt, e krémes-édeskés mellékíz miatt számomra nem ideális de a kedvet a teaivástól a Gu Se Sheng Xiang érlelt puer nem tudja elvenni, inkább meghozza további puer és egyéb teák fogyasztásához is. :-)