Fuding fehér tea golyó

2017.06.25. 00:31

A 福鼎白茶寿眉巧克力球2013年高山 (Fúdǐng bái chá shòu méi qiǎokèlì qiú 2013 nián gāoshān), azaz a "Fuding fehér tea hosszú élettartamú szemöldök csokigolyó 2013-as év magashegyi" tea Kínából, 福建 (Fújiàn) tartomány, 福鼎 (Fúdǐng) város környékéről származik.

A fehér teák enyhén oxidáltak, származási helyük jellemzően Fujian tartomány különböző teatermelő régiói.

Magashegyi és öreg (2013) tea, 5 g-os golyó kiszerelésben.

  • Az öreg kitétel itt arra utal, hogy már pár évet érlelődött. Ez a fehér tea a sötét teákhoz (pl. puer) hasonlóan az idő múlásával érik, egyedi zamatot nyer.

  • A teáról még azt is állítja a gyártó, hogy magashegyi. Bizonyára így is van és legalább 1000 m tengerszint feletti magasságon fekvő teakertből származik az alapanyag. A magashegyi tea levelei frissebbek, élénkzöldebbek, sok a szőrös rügy. Az ilyen alapanyagból készült tea illata, íze erősebb és gazdagabb, a felöntéseknek jobban ellenálló (többször felönthető) mint az alacsonyabb tengerfeletti magasságon gondozott társai.

A felöntéséhez ajánlott vízhőmérséklet 90 °C. A teagolyó rövid mosása után, az első felöntésben kb. 2 percig ázott. A leves halvány sárga színű, a teagolyó nem bomlott még szét leveleire. A jellegzetes öreg fehér tea ízvilág gyümölcsös, fűszeres aromájú, kellemes utóízt hagy maga után.

A második felöntés már sötétebb, aranysárga levest adott.

Többször felönthető. Egy 5 g-os golyót kb. 4-5 alkalommal öntök fel, egyre növekvő áztatási idők mellett. A képen látható fehér fedeles teáscsészében (盖碗 - gàiwǎn) kb. 2,5 - 3 dl víz lehet.