Feng Qing Dian Hong Bi Luo fekete tea

2017.09.16. 20:55

A 凤庆滇红碧螺 (fèng qìng diān hóng bì luó) fekete tea Kína, Yunnan tartomány Feng Qing megyéjéből, tearégiójából származik. Ebben a bejegyzésben gyakran Dian Hong Bi Luo névvel hivatkozok rá.

滇红 (diān hóng)

Kínában a tartományok általában két karakter hosszúságú neveinek léteznek egy karakterből álló rövidítése(i). Előfordul, hogy egy tartomány nevének több rövidítése is van. Pl. 云南 (Yúnnán) tartományé lehet 云 (Yún) vagy 滇 (Diān). A jünnani fekete tea kínai nevében utóbbit használják. A 滇红 (diān hóng) "jünnan vörös"-t jelent, de mivel a nyugaton szokásos elnevezés szerint a kínai vörös tea az a fekete tea, ezért jünnani feketének fordítom. A kínaiak az egy karakter hosszú tartományneveket a rendszámokon is alkalmazzák.

Nagy levél

A Dian Hong Bi Luo-nak a nagy levelű fajta tealevél adja az alapanyagát. A nagylevelű fajtának nagyobb a polifenol-tartalma - nevezetesen a theaflavin és a thearubigin nevű flavonoid polifenolokban bővelkedik - mint a kisebb levélméretű társainak[1].

Polifenolok

Az alábbi szakasz tömör összefoglaló fordítása a forrásokban szereplő szövegeknek:

A polifenolok a teanövény összetevői és elsődleges forrásai a tea egészségre előnyös hatásainak (pl. antioxidáns tulajdonságok). A tealevelek feldolgozása során (pl. az oxidáció során amit gyakran - tévesen - fermentációnak neveznek) a polifenolok változáson mennek át. Ezek a változások adják a zöld és fekete teák polifenoljai közti különbséget és emiatt egyúttal a kétféle tea előnyei is eltérőek lesznek.

Általában a zöld tea egészségre előnyös hatásait szokták kiemelni. Talán ez azért van mert a zöld teákban könnyebben mutatták ki kutatók az EGCG polifenolokat mint az összetett flavonoid típusú polifenolokat (főleg a thearubigint és theaflavint) a fekete teában. A fekete teában több az összetett flavonoid mint a zöld teában és a thearubigin és theaflavin erős antioxidánsok. A flavonoidok komplex mivoltuk miatt nem olyan gyorsan szívódnak fel az emberi szervezetben és ezért először nehezebb azonosítani őket (talán ezért is fókuszálnak a tanulmányok főleg a zöld teákra és az EGCG polifenolokra).

Egyesek szerint[2] napi 3 pohár fekete teát fogyasztva két héten át, a flavonoidok koncentrációja a vérben 25%-kal megnövekedik. A flavonoidok fogyasztása csökkenti szívkoszorúér-megbetegedések kockázatát, ezenkívül LDL koleszterin szintjét csökkenti és gyulladásgátló hatása is van[2] .

Felöntés

A Dian Hong Bi Luo kínai nevében a 碧螺 (bì luó) utal a levelek csavart voltára. Szó szerint "jáde spirál". Szerintem a 碧螺春 (bì luó chūn) híres kínai zöld tea nevéből kölcsönözték, annak levelei szintén spirálba pödröttek.

Az alábbi képeken a nagy levelek még tömör gombócokban várják sorsukat.

A 7,5 g mennyiséget kb. 2-3 dl 100 °C-os vízzel öntöttem fel. Először egy-két percig hagytam ázni, későbbiekben növekvő felöntési időkkel.

Határozott, de nem tolakodóan fűszeres karaktere van. Selymesen, lágyan omlik el a számban. Az egyik kedvenc jünnani fekete teám.

2-3. felöntés után kibomlanak a levelek és látható, hogy valóban nagyobbak, bár azért nem olyan nagyok, akár tenyérnyi méretűek mint egyes képeken látni, ha rákeres az ember. Jobbára ép, egész levelekből áll ez a Dian Hong Bi Luo. Az egész levelek tovább megőrzik aromájukat mint a tördezettek. Ez a minőségmegőrzési idő hosszát kedvezően befolyásolja. Másrészt az ép levelek jobban ellenállnak a felöntések száma növekedésének, lassabban adják meg magukat. Az ázott levelek közt látni, hajtáscsúcsok is akadnak.

Források:

[1] http://www.puercn.com/hc/hczs/62360.html

[2] https://teascapes.wordpress.com/2009/06/06/general-health-benefits-of-black-tea-thearubigins-and-theaflavins/

[3] http://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/thearubigins