Baodingi vasgolyó

2018.10.25. 12:40

Ennek a bejegyzésnek kivételesen nem tea a témája. A 保定球 (bǎodìng qiú) baodingi vasgolyókról lesz szó és elsősorban egy használati útmutatónak a fordítása. Egyrészt fordítási gyakorlat, másrészt egy segédlet annak aki baodingi vasgolyókkal szeretne gyakorlatozni.

Csomagolás, golyók

A baodingi golyó, fitneszgolyónak is hívják, eredetileg Kína, Hebei tartomány, Baoding város környéke tradícionális kézműves terméke. Készülhet különböző anyagokból vasból-acélból, (tűz)zománctechnikával esetleg fából pl. dísz diók formájában. Hosszú története van, eredetileg a köznép körében volt elterjedt a használata, de a Ming dinasztia idején felfedezte magának a császári udvar is. A baodingi golyók készítéséhez a golyóknak külön kemencét tartottak fent. Méretben vannak kisebbek, nagyobbak (35 - 120 mm között láttam hirdetésekben). Javasolt kisebb-könnyebb golyókkal kezdeni és szerzett gyakorlattal, megerősödött kézzel átváltani nagyobbra-nehezebbre. A fenti képen látható golyók 5 cm átmérőjűek és egy golyó 500 g-os.

A használati útmutató

Először az útmutató oldalairól készült fotót mutatom utána következik az adott oldal(ak) fordítása, kivéve az akupunktúra pontok és a testrészek viszonyát ábrázoló képnél, ott a képen lévő feliratok mellé írtam be a fordítást.


1.

康恩 (kāng'ēn) Kangen
Használati útmutató
Gyártási hely: Baoding, Kína


2.

Baodingi fitnesz golyó
Fa fitnesz golyó


3.

A Baoding golyók egészségügyi hatásai

Kína "a kézujjaink a szivünkhöz kapcsolódnak" (十指连心 [shízhǐ-liánxīn]) hagyományos orvoslási elmélete szerint az energiacsatornák összekötik az ujjakat, agyi idegrendszert és a belső szerveket (az öt zsigert és hat belet [五脏六腑 {wǔzàngliùfǔ}]), azáltal ahogy az öt ujjon keresztül körbeforog a gömbalak, a golyó teste.

(A fordító megjegyzése: az energiacsatornák, más néven meridiánok a hagyományos kínai orvoslásban hálózatként tekintett fő és oldalági csatornák, amelyeken keresztül az életenergia kering és amelyek mentén az akupunktúra pontok elhelyezkednek.)

Ahogy a golyó az ujjak és a tenyér minden egyes akupunktúra pontját stimulálja, elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy a qi- és a véráram akadálytalan, szabad áramlásának állapotát fenntartja és megőrzi. Az ujjak mozgásán keresztül, az energiacsatornák akadálymentessé válnak, a qi és a vér harmóniába kerül egymással (调和气血 [tiáo hé qì xuè]), erősíti az izmokat és csontokat, megtisztítja a szellemet és javítja a vérkeringést, megelőzi a magas vérnyomás és mindenféle krónikus betegség kialakulását. Hosszan tartó gyakorlással még az elmét is frissen tartja, fejleszti az intelligenciát, erősíti a memóriát, megszünteti a kimerültséget, felfrissít, elűzi az aggodalmakat, nagyban életet meghosszabbító hatása van, egyformán alkalmas fiatalok és idősek számára testgyakorlatként, a betegségek kiküszöbölésének nélkülözhetetlen eszközkincse.


4.

A használat módjai

A baodingi vasgolyók könnyen tanulható, gyakran előforduló használatának két típusa van.

[I. A golyók kézben tartása] Vegyél mindkét kezedbe egy-egy baodingi golyót, szorítsd meg őket, ezzel egyidőben lélegezz mélyet, azután ismét vegyél mély levegőt (A fordító megjegyzése: előbb lélegezz ki) és a kezed ereszd, lazítsd el. Ezt a gyakorlatot minden nap fél órán keresztül eképpen ismételgetve, gondját viselheted a qinek és vér(keringés)nek, erősítheted a csontokat és izmokat. A mindennapos kitartó gyakorlás a féloldali bénulás utáni maradványtünetek, szívkoszorúér megbetegedése, az ujjak mozgatásának képessége akadályozottsága és egyéb megbetegedések esetén is egyaránt meglehetősen jó gyógyhatással van.

1. Ötujjas-fogás: Az ujjaidat természetes módon széttartva fogj meg velük egy golyót, a fogás során minden ujj fejtsen ki erőt a golyóra, tartsd meg egy kicsit ebben a pozícióban majd lazítsd el a kezed egy kicsit. Elvárás: a golyó megragadása során az erőkifejtés legyen fokozatos-lassú és hosszan tartó, a megtartás/kitartás ideje alatt várd meg amíg az ujjaid az erős nyomástól kicsit fájni nem kezdenek, majd utána lazíts, ereszd el, eképpen egy szorítás, egy lazítás, a golyó-fogást 6-10 alkalommal ismételd meg.

2. Közrefogás a hüvelyk és mutatóujj közötti hajlatba: négy ujjad zárd össze, a hüvelykujjad válaszd el tőlük, fogj meg, helyezz egy golyót a kezed hüvelyk- és mutatóujja közötti hajlatba, ritmusérzékkel, két oldalról összeszorítva ragadd meg a golyót, egy alkalommal egyszer szorítsd össze, egyszer engedd el. Figyelem: a golyó beékelése, összefogása ideje alatt a kezed hüvelykujj és mutatóujj közötti hajlatban feszülést kell érezned, ezt a golyófogást 6-10 alkalommal ismételd meg.


5. fordítása


6.

3. Golyó-fogás a tenyér közepével, markolás: fogj meg egy baodingi golyót és helyezd a tenyered közepére, az öt ujjad a golyó felszínén természetesen módon elhelyezkedve fogja körül azt, majd egy rövid idő hosszára szorítsd meg a golyót, aztán lazíts, ernyeszd el a kezed. Elvárás: a golyó megszorítása rövid ideig tartson és várd meg amíg a kezed fájni nem kezd, akkor lazíts, ezt a gyakorlatot 8-12 alkalommal ismételd meg.

4. Görgetés két kéz között: két tenyered közepe egymással szembe helyezkedjen el, fogj meg egy golyót, és helyezd a tenyered közepére, görgesd a golyót egy irányba a tenyereid között; úgy is csinálhatod, hogy görgetés közben a két kezed ujjait összefonod, miközben a tenyereid közepét egymásnak nyomva szorítod a golyót. Elvárás: egyik kezed felül, másik alul legyen, először óramutató járásával egyező irányba, aztán óramutató járásával ellentétes irányba görgesd a golyót, és váltogatni is lehetséges (A fordító megjegyzése: a kezeid és a görgetés irányát is). Az ismétlés száma és az időtartam korlátlan.

[II. A golyók forgatása, köröztetése] Egy kezedbe vegyél két golyót, felváltva mindkét irányba forgasd körbe őket. Az ujjak gyakorlatoztatása stimulálja az agyat, éltető hatással van az agyra, az intelligenciát fejleszti, késlelteti az agy öregedéssel járó leépülését, megelőzi és gyógyítja a nyaki meszesedést, és a befagyott váll szindrómát (fagyasztó kapszulitisz).


7.

( 1 ) Egy kézben tartott két golyó súrlódó-dörzsölő forgatása: Helyezz két baodingi golyót egyik tenyered közepére, az ujjaiddal erőt kifejtve, a két golyót forgasd a tenyeredben körbe az egyik irányba és visszafelé. A forgatás közben az ujjaid tapadjanak rá a golyók testére, a két golyó kölcsönösen súrlódjon egymáson és ne ütközzenek, koccanjanak egymásnak. Egy kezeddel a tenyeredben tartsd a két golyót, az ujjaidat használva mozgasd körbe a golyókat, engedd a két golyót a tenyeredben óramutató járásával egyező vagy ellentétes irányba körbeforogni. Elvárás: Óramutató járásával egyező körbeforgatás ideje alatt a két golyó sorban a hüvelykujjtól a kisujj majd a mutatóujj felé halad óramutató járásával ellenkező irányba történő forgatás esetén a két golyó a hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj, gyűrűsujj és kisujj útvonalon keresztül halad. (A fordító megjegyzése: ez csak a jobb kéz esetén teljesíthető, értelemszerűen a bal kéznél fordítva kell hogy történjen.)

( 2 ) Egy kézben tartott két golyó a középponttól távolodó, centrifugális forgatása: Az előbb említett mozgás begyakorlása után, fokozatosan lépésről-lépésre érd el, hogy a két golyó egymástól eltávolodva forogjon körbe. Az ujjak mozgása, a forgatás iránya egyforma és úgy kell görgetni mint a súrlódó-dörzsölő forgatásnál, azonban az ujjaid kinyújtottak, jobban széttártak legyenek, erővel húzd, mozgasd a golyókat, a tenyeredben a két golyót kényszerítsd arra, hogy sebesen forogjanak körbe de ne ütközzenek, koccanjanak egymáshoz. A forgatás sebességével szemben az általános követelmény óramutató járásával egyező irányban 150-200 fordulat/perc, óramutató járásával ellenkező irányban 130-180 fordulat/perc. (A fordító megjegyzése: Függetlenül attól, hogy a gyakorlatot végző jobb- vagy balkezes szerintem ezt a sebesség-követelményt csak a jobb kézre lehet értelmezni, mivel a kisujjtól a hüvelykujj felé [a többi közbenső ujjat érintve] könnyebb görgetni a golyókat mint az ellenkező irányba. Tehát szerintem a bal kézre vonatkozóan a golyók körbeforgatása sebességével szembeni elvárás az óramutató járásával egyező irányba forgatva 130-180 fordulat/perc, ellenkező irány esetén pedig 150-200 fordulat/perc.)


8.

( 3 ) Gyakorlat két kézben négy golyóval: Ez az egykezes gyakorlatra épül, fokozatosan gyakorold egyidőben két kézzel végezve az egykezes gyakorlatok mozgásait (mindkét kézben két golyó). A végrehajtásához az agyi képességek teljes kibontakoztatása szükséges. Ennek a műveletnek a nehézségi foka magas, nagy ügyességet kíván, de a hatása az egykezes gyakorlathoz képest jobb.

A karbantartás módja

Kerülni kell a nedvességet, tartsd tisztán és szárazon és ne érje erős ütés, behatás a golyókat. Ha hosszabb ideig nem használod akkor (A fordító megjegyzése: a rozsdásodás elleni) védekezésképp bevonhatod őket viasszal, olajjal a szigetelt tároláshoz.

Játék dísz diókkal

Az emberek a dísz dió barázdáltságát, kitüremkedéseit, éleit és sarkait kihasználva, a gyúrogatás, dörzsölgetés, görgetés, nyomás, összecsippentés, sodorgatás és további kétkezes gyakorlatozási technikák alkalmazásával, a tenyér akupunktúra pontjainak nyomkodása, a kéz felületén található reagáló területek stimulációja során elérik az erek és vénák lazítását, az energiacsatornák átjárhatóságát, a vérkeringés javítását, eloszlatják a nedvek pangását és erősítik, megedzik testüket. Mivel a dísz dió héja vastag, anyaga erős, kemény, és a kézben hosszú időn keresztül dörzsölésnek van kitéve, az izzadtság nedvesíti, zsír hatja át, idővel polirozódik, csiszolódik végül átalakul egy darab fényes és gyönyörű, rózsás, áttetsző vörös, az achátot túlszárnyaló természetes művészeti alkotássá.